Друштво Математичара Србије
Подружница Краљево

АРХИВА ВЕСТИ

ВЕСТИ

15.06.2022.

Успех нашег ученика Вука Барлова на такмичењима из математике




 Ученик седмог разреда Гимназије (одељење ученика са посебним способностима за математику) Вук Барлов, остварио је изузетне резултате на такмичењима из математике ове школске године.
Освојио је:

- 2. награду на такмичењу "Интеграл фест Ваљево",

- 2. награду на такмичењу "Мислиша",

- 1. награду на државном такмичењу из математике,

- 1. награду на такмичењу "Кенгур без граница" и

- 1. награду на финалном такмичењу "Кенгур без граница".

Честитамо Вуку и његовој наставници Наташи Шљивић и желимо им да наставе да нижу овакве успехе у наредној школској години!


                                    


28.05.2022.

Scientix радионица ЦПН




У петак, 27. маја 2022. године, чланови Подружнице математичара Краљево, били су у прилици да присуствују првој Scientix радионици  у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ у Краљеву, коју је организовао Центар за промоцију науке из Београда у сарадњи са градском библиотеком.
Центар за промоцију науке, као национална контакт тачка пројекта и мреже Scientix од 2017. године, организује серију радионица под називом „Научно образовање за одговорно друштво“. Циљ ових догађаја је представљање савремених СТЕ(А)М образовних пракси које обједињују различита научна знања и области, и повезују их са реалним окружењем и изазовима.
Хоризонт 2020 пројекат Scientix представља највећу европску мрежу наставника и других актера у домену природних наука, која омогућава размену знања, материјала и искустава, и промовише СТЕМ дисциплине и нове педагошке приступе. 
Радионица у Краљеву реализована  је у сарадњи са Фондацијом „Ана и Владе Дивац“ кроз пројекат „Образовање за дигитално друштво“. Догађај је био прилика да се представе методологије и резултати других пројеката у домену научног СТЕ(А)М образовања у којима учествује ЦПН, као што су SALLDoSE, ODYSSEy, Hypatia и STEM School Label.
Представници ЦПН били су
Иван Умељић и Добривоје Ерић.


16.05.2022.

МАЈ МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ




Манифестација „Мај месец математике“ обележава се 11 година широм Србије. Ове године манифестација је у организацији Подружнице математичара Краљево први пут обележена у Краљеву са дводневним активностима спроведеним на две различите локације. Активности су 13. маја 2022. године реализоване на Тргу српских ратника у Краљеву, док је део тих активности рализован 14. маја 2022. године у дворишту ОШ „IV Краљевачки батаљон“ у којој је и одржано Републичко такмичење из математике. Кроз интерактивне изложбе, едукативние игре, радионице, експерименате, перформансе, забавне мултимедијалне садржаје и изложбене експонате успешно је промовисана математика и образовање. Од рачунаљке и основних појмова у вези са бројевима, тарзијама, асоцијацијама, квизовима, танграмом, Рубиковим коцкама, цртаним филмовима са релевантним темама математике, преко алгоритамске шеме у облику школице, програмирања и микробитова све до роботике ученици су привукли пажњу суграђана свих старосних доба. Повезали су математику са хемијом, архитектуром, грађевином, физиком,..., свакодневним животом. Посетиоцима су делили поклоне и награде у облику Ератостеновог сита, укрштеница или QR кодова до тестова, флајере- како лако учити математику и колаче украшене бројевима.
Мр Станоју Петровићу је, у знак захвалности за донацију  методичке библиотеке од око 300 књига ДМС и МФ у Београду, додељена захвалница на Тргу српских ратника у Краљеву.
На овај начин показали смо да учионица није једино место где се може учити, да се апстрактно може конкретизовати,  да се може учити кроз игру и забаву.  Жеља нам је била  да бар донекле разбијемо предрасуде о математици.

    

  
Активно учешћа на манифестацији узели су ученици:
 ОШ „Ђура Јакшић“ Конарево са наставницима математике Александром Куч, Мирјаном Кликовац и наставица хемије Живана Радoсављевић;
ОШ „Светозар Марковић“ и наставницима Александром Стојановић и Милошем Николић;
ОШ „Бранко Радичевић“ Витковац са наставницом Јулијом Радовић и учитељицама Верицом Павловић и Јасминком Миливојевић;
ОШ „Петар Николић“ Самаила са наставницом Јеленом Марић;
Школица за менталну аритметику „Малац Генијалац“ са менторком Драгом Богојевић.

Подружница математичара Краљево захваљује се:
Градској управи Краљево;
Пореској управи Краљево;
Дому војске Краљево;
Предшколској установи „Олга Јовичић Рита“ Краљево;
ЈП „Водовод“  Краљево;
ЈП „Чистоћа“ Краљево;
Јавном предузећу за уређивање грађевинског земљишта, Краљево
ОШ „Светозар Марковић“ Краљево;
ОШ „Четврти краљевачки батаљон“ Краљево;
ОШ „Ђура Јакшић“ Конарево;
Културно-уметничком друштву „Карановац“
и медијима
РТВ Краљево (https://rtvkraljevo.com/2022/05/10/maj-mesec-matematike/)
и Порталу Круг (http://www.krug.rs/izazov-plus/u-kraljevu-ce-prvi-put-biti-odrzana-manifestacija-maj-mesec-matematike/)
на подршци коју су пружили за реализацију манифестације „МАЈ МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ“.

Покушаћемо да Вам део атмосфере дочарамо видео прилогом
 

                                                                                    ВИДЕО-МАЈ МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ

                                                                                           ВЕСТ НА ПОРТАЛУ "КРУГ"

                                                                                            ВИДЕО- ПОРТАЛ "КРУГ"

 


 


 


 

 


27.04.2022.

Позивница




Позивамо све ученике, родитеље, колеге, љубитеље математике и оне који то нису да нам се придруже како бисмо заједно обележили једну од највећих националних научно популарних манифестација  МАЈ МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ, чији је циљ промоција и популарисање математике и образовања. 

                                                                                               


19.04.2022.

Мај месец математике- најава




13. маја Друштво математичара Србије- Подружница Краљево на градском тргу обележиће једну од највећих научно-популарних националних манифестација Мај месец математике.
Позивамо Вас да и Ви узмете учешће у организацији и реализацији  манифестације.
За све информације и пријаве Ваших активности, које би се промовисале математику и информатику, можете контактирати колегу Милоша Николића.
 

ИО Подружница математичара Краљево